BEŞAMEL SOSLU PATLICAN MUSAKKA

BEŞAMEL SOSLU PATLICAN MUSAKKA

beşamelsoslumusakka

 

Patlıcanın sadece kızartmasını ve kuru patlıcan dolmasını yiyen biri olarak tavsiye ederim, çok güzel oluyor. Hem görüntü hem de tat olarak. Ayrıca misafir sofralarına da koyacabileceğiniz bir tarif…

Ben iki kişilik yaptım tarifi ona göre veriyorum siz ona göre ölçüyü çoğaltabilirsiniz…

Malzemeler:

2 patlıcan

200 gr kıyma

1 adet soğan

1 adet biber(ben kırmızıbiber kullandığım için ve kırmızı biberler yeşil biberlere oranla büyük olduğu için yarısını kullandım)

2 diş sarımsak

1 adet domates

2-3 dal maydanoz

1 tatlı kaşığı salça

Yapılışı: Öncelikle soğan ve sarımsakları yemeklik küçük küçük doğrayın. Domatesleri rendeleyin. Sıvıyağ dökmüş olduğunuz bir tava da soğan ve sarımsakları soteleyin.Arkasından kıymayı atın.Kıymanın da rengi kahverengiye dönüp pişince salça , domates rendesi , tuz baharatları atın karıştırın. Çok kuru bir har olmaması lazım tabi ki çok sulu da olmaması lazım. Eğer domates rendesi çok sulu değilse çok az su ilave edebilirsiniz. Son ocaktan alacağınız sırada küçük doğranmış maydanozları ekleyin. Ve ocağın altını kapatın.

Patlıcanları alacalı soyduktan sonra enlemesine ortadan bölün ve kalın olmayacak şekilde dilimleyin. Hemen tuzlu suyun içine atın ki acı suyunu çıkarsın. 10 dakika kadar durması yeterli suda. Patlıcanları kızartmadan önce patlamasını önlemek için havlu kağıdın üzerine alın ki kağıt suyunu çeksin. Kızarttıktan sonra borcama bir kat 4 sıra yanyana onun altına da bir sıra daha 4 sıra yanyana olmak üzere patlıcanları yerleştirdim. Üzerine kıymalı harctan ne çok ne de az denilecek kadar koydum.

Bir kat daha patlıcan bir kat daha kıymalı harç derken üst üste 3 kat patlıcan oldu. Eğer isterseniz ve kıymanız kaldıysa en üst kata yine kıymalı harçtan koyabilirsiniz.

Gelelim Beşamel sos hazırlamaya

Beşamel sosun malzemeleri:

1.5 yemek kaşığı un

1 tatlı kaşığı sıvıyağ

süt

tuz ve karabiber

Yapılışı:

Sıvıyağ ve unu tavaya koyun ve ocağın altı kısık bir şekilde unu kavurun. Çok beklemeden yavaş yavaş süt eklemeye başlayın. Kıvam koyulaştıkca süt ekleyin. (yaklaşık 1 su bardağı süt koymuşumdur) Tuz ve karabiberi koymayı unutmayın. Eğer topaklanma oluyorsa tel çırpıcı ile karıştırın ki topakları çözsün. Kıvam rahatça patlıcan üzerine dökülebilecek akıcı bir hal alınca ocağın altını kapatın ve sos donmadan hemen üzerine dökün.

Fırına yemeğimizi vermeden önce yarım tatlı kaşığı salçayı küçük çorba kasesinde su ile ezin biraz tuz ekleyin ve kenarlarından borcama dökün. Sadece altını kaplayacak çok olmasına gerek yok 1 parmak kalınlığında olsun yeterli…

Daha önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 40 dakika kadar pişirin. Ben üzerine kaşar peyniri rendesi de koymuştum eğer siz de koymak istiyorsanız beşamel sosla fırına verin son 15 dakika üzerine kaşar peyniri rendesini ekleyin. Onun da üzeri pembeleşince fırından çıkarabilirsiniz…

Afiyet Olsun…

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s